Pizzigoni School


Competition

Client: Milan Municipality
Location: Milan
Year: 2019
Program: School complex, public space
With: CIRCOLO-A


Designing the new Pizzigoni school complex has meant to think about a shared public space, which alternates open and closed spaces in a flexible and osmotic architecture.

 

Even before determining the peculiarities of the school building, the planning stage of the entire area focused the attention on the unambiguous needs, suggested by the context, to restore spatial continuity with the institutional buildings in the critical proximity. By shifting the parking area to another one right before arriving at the new building, it’s possible to give back a green and equipped pedestrian connection between the construction area and the rest of the educational complex, considered actually as a whole larger area. So the new school becomes the driving force for a different perception of the whole neighborhood. Consisting of a single body with a central courtyard, the building applies a rotation to the grid of both the adjacent urban fabric and the lot itself, showing the correct orientation according to the solar cycle and generating always different, defined in themselves and free spaces.
Internal and external rotations of the fundamental geometric figures, originating from the construction area, and parallelisms defined by the context, convert the connective spaces into new forms and therefore to new uses, allowing to approach those as physical places and not as mere passages.

Thanks to the relationship with the adjacent area which includes kindergartens, primary school, and library, flexibility and relationship with the territory have oriented the planning towards inclusive environments, open to both socialization and individuality, allowing the didactic experience to be provided through different forms and can be strictly connected to the presence of environment which it belongs, being fertile contaminated by the surrounding and regenerating it back.

 

 

 

In this new pole, teaching spaces, gym, auditorium, library, and media library with their connected services, occupy areas that coexist organically, are easily compartmentalized, and have separate entrances that are recognizable without breaking down the integrity of the whole building.
The laboratories, located on the ground floor, and the classrooms on the first floor, are characterized by walls equipped towards the internal connective spaces used for free learning; they can also open up and come together in dual modules to host shared lessons, group work, and other cooperative learning activities.

 

 

 

 

The gym, accessible both from inside the school and from outside, sees its natural extension to the courtyard, to be able to provide indoor and outdoor sports activities also simultaneously. The library, the media library, and the auditorium occupy the vertical section of the building, with their external access from the adjacent spaces always through a fluid connective space.
The outdoor spaces reflect the internal conception of mix, diversification, and freedom: education and entertainment are part of each other and also translate into architecture as both intertwined concepts and united spaces.

Natural materials and construction sustainability are wrapped in a perforated sheet metal skin that becomes a perimeter whenever it moves away from the architectural body. It is a shading surface with delicate colors and decisive details that become a device for the regulation of solar and thermal radiation. It covers the wall mass and dynamically transforms the facade surfaces through the projection of shadows that are always different depending on day time.
It also defines the open spaces and makes the intervention clear, readable according to synergistic mimesis in the territory.
The main goal of the technical choices is the high bioclimatic performance, intended to improve the internal comfort of the building through the application of the following precautions:
– A modular metal cage structure acts as a support for perimeter wall claddings that isolate the internal environments by the alternation of insulating layers in insufflated cellulose fiber and insulating in bio-soluble rock wool held together by a double surface in fir wood and externally concluded by reinforced plaster;
– Internal sound-absorbing flooring in vinyl structure with high resistance to the residual footprint allows a reduction of about 19 dB inside the rooms which can also count on the presence of wood fiber panels especially for large surfaces such as the canteen and the auditorium;
– A green cover that also performs an aesthetic function by restoring the green taken from the building grounds to a high altitude, but above all triggers a process of drainage of the rainwater that is thus conveyed for re-use in maintaining the pertinent greenery.

 

 

To crown the green roof there are two solar collection systems: a photovoltaic system for direct energy needs to support, between the different uses, the hot/cold air conditioning system ducted to the false ceiling and solar thermal system for heating hot water health. Both of these systems rely on the centralization of the management of the electricity supply at the medium voltage substation with separate meters for the various supplies and/or re-injection of photovoltaic electricity into the grid.

This proposal for Nuova Scuola Pizzigoni is proposed as an opportunity to confirm all those principles of good contemporary construction and as a meticulous attempt to conceive the space of learning for the youngest, giving them a complete and interconnected student district, a cultural island with a green heart.